Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2022 12:56 - Войната в Украйна или Русия v.s. Западната цивилизация.
Автор: kandssystems Категория: Политика   
Прочетен: 957 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

 

Защо Русия нападна Украйна? Отговорът е многопластов.

На първо място, формалното основание, са неадекватните претенции на Русия към западния свят за гаранции за сигурността й – буферни държави, с ограничен суверенитет, без право на избор на цивилизационна идентичност! Проф. Самюел Хънтингтън, още през 1995 г. в „Сблъсъкът на цивилизациите“, описва този проблем и бъдещото противопоставяне между Руската и Западната цивилизации.

Това е първото безумие. Допустимо ли е в ХХІ век да изискваш от суверенни държави да нямат право сами да избират своята идентичност. Да нямат правото да се присъединяват към който блок народите им решат – към НАТО или към Руската федерация?  Границата между двата блока не може да бъде буферна зона от „неутрални“ държави.

Ако все пак говорим за гаранции за колективна сигурност, това вече означава не буферни (неутрални) държави, а демилитаризирани зони (без нападателно оръжие) от двете страни на тази гранична линия – колкото километра извън територията на Русия, толкова километра и навътре в нейната територията! И нищо друго!

Буферните държави между противостоящи военни блокове, както и „зони на влияние“ на „Велики сили“ са анахронизми от времето на Студената война, безвъзвратно остарели. В Свободния свят вече няма място за запазени права и „зони на влияние“ – всичко е свободна конкуренция във всички сфери, а не силово противопоставяне.

Понятието „Велики сили“ също е анахронизъм. Такива вече няма! САЩ първи дадоха пример, (особено при Тръмп) като се оттеглиха от Близкия изток, Афганистан, нямат интереси в Африка, оставиха Венецуела, Никарагуа да се самоопределят – това „велика“ сила ли е? Вече сме във века на Регионалните сили, а не на Велики сили.

Например след изтеглянето на Запада от Близкия изток, там остават интересите на регионалните сили – Русия, Турция, Иран и др. По този  начин проблемите се затварят на регионално ниво, между Регионалните сили и цивилизации без да се стига до световно противопоставяне. Това е светът през 20те години на ХХІ век.

Империи вече няма. Има многонационални държави в рамките на отделни цивилизации и региони. За съжаление, въпреки че САЩ вече се отказаха от имперските си амбиции, Русия все още живее в миналото с имперското си мислене.

Когато се говори за имперските амбиции, разбира се не трябва да забравяме и Китай. За разлика от Русия обаче, китайските действия са много по-цивилизовани – „новия път на коприната“ и опитите й за експанзия по света са свързани единствено с инвестиции. Няма китайски войник нито в Африка, нито в Афганистан нито другаде по света (какво правят в рамките на собствените си граници си е тяхна работа). Дори Тайван все още е невредим, а в Южно-китайско море напрежението има по-скоро регионален характер и засяга интересите на локалните цивилизации – Китай, Япония, Индия и т.н. вкл. и на САЩ като регионална сила, но без пряк интерес от например ЕС, Южна Америка и други цивилизации (Регионални сили).

Китай, въпреки военния си потенциал, съизмерим с този на Русия, не си мери танковете и ракетите с останалия свят, а икономиката и технологиите. Вместо да размахва оръжие за да задоволи егото си, предпочита да краде технологии и ноу-хау и да се развива. Значително по-цивилизовано поведение от руското, въпреки думичката кражба.

А какво прави Русия? Допотопните й имперски амбиции и патологична мания за величие са втория пласт от причини за нападението над Украйна! Дори когато е имало империи, тя  почти винаги е били треторазрядна империя. Единствено, само за 45 години, са били второразрядна такава, но едвам издържаха 45 години и рухнаха като империя.

Манията им за величие взема патологични размери. Не се сещам за друга държава с толкова много „величия“ – та Петър Велики, Екатерина Велика, Велика октомврийска революция, ІІ световна война е тя е Велика, Ленин Велики. Идва ред на Путин Велики и т.н. Комплекси за малоценност? Докато другите държави си мерят икономиките, технологиите, БВТ, Русия си мери танковете и ракетите. Тя разбира само от военно противопоставяне и само в тази област са състезава с другите.

Украйна е жертва именно на тези имперски амбиции. Путин не може да преглътне разпада на Съветския съюз и факта, че държавите от СССР имат право на отделяне и самоопределение. Иска да възстанови старото „величие“ на Съветския съюз и при това с оръжие – той други аргументи няма. Предлогът е разбира се освобождаване на рускоезичното население. От кого?

И все пак, има ли нещо  с което Русия да се гордее (не величие, а гордост)? Да, има и това е Културата! Руската литература, музика, изкуство и наука преди марксизма-ленинизма наистина са били на световно ниво. Поклон пред тях. Дори след Октомврийската революция руската интелигенция има принос в съкровищницата на световната култура. За съжаление упадъкът й се дължи не на липсата на таланти, а на изолацията в която изпада в следствие на мегаломанията на държавата - не отделния талант да блесне с името и личността си, а Русия като народ и държава да си присвои славата за сметка на собствените си таланти. Творците принадлежат на човечеството и тяхната слава не е визитна картичка на някаква държава.

Крайният резултат е, че в момента руската култура почти не е представена нито на известните кинофестивали, нито сред музикалните награди, нито в световната преводна литература. И докато в областта на фундаменталните науки има някакви проблясъци, то в технологиите е безнадеждно изостанала. Цялата енергия и интелектуален потенциал на руския народ е съсредоточен в военно-промишления комплекс, с крайна цел - възстановяването на империята! А малкото, което остава за културата – за вътрешна консумация!

И все пак руската култура наистина заслужава признание! И нека руснаците се опитат да заслужат това признание не с танкове и ракети, а с интегрирането й в световното културно пространство. И тогава за величие ще се състезават творци и личности, а не народи и държави. Защото може да има велики творци, но не може да има по-велики или по-малко велики държави.

Няма нищо по-добро от културната експанзия. Нашата, Западната цивилизация и свободния свят, наистина завладяват света, но не с ракети и танкове, а с продукцията на Холивуд, фестивалите в Кан и Берлин, с Оскари и Грами, с Нобелови лауреати и т.н. (и инвестиции разбира се!).

И на края, още веднъж, защо Русия нападна Украйна? Какви бяха фундаменталните, стратегическите цели на Путин?

-        Разединение, разпад на Запада (Европейския съюз, НАТО). Тотален провал! Пълна, засилваща се солидарност по отношение и на най-тежките санкции и решения срещу Русия!

-        Посрещане с цветя и рози. Присъединяване на територии с благодарно население. Тотален провал! Един интересен въпрос! Колко украинци са емигрирали в Русия спасявайки се от геноцида на „нацистите“? Тези, които се спасяват на запад от руските освободители са ясни: до този момент 1 250 000!

-        Блиц крийг? Вече е десети ден от войната, а Зеленски още не е премахнат! Може би Путин е планирал дългосрочна окупация? И е планирал средства за възстановяването й след гражданската съпротива и партизанската война? Нова инфраструктура, нови градове, болници, училища! Наясно ли е какво го чака?

-        Нов Световен Ред? Да, светът ще бъде друг, но не такъв, какъвто го искаше Путин и неговите поддръжници. Тотален провал!

-        Признание за водеща сила в света. Тотален провал! За първи път в историята светът е толкова единен в изолацията на една държава! Дори в България путинофилите започнаха да намаляват!

Какво да очакваме? Путин е заврян в ъгъла! Няма полезни ходове! Това означава още жертви и страдания, както за украинците така и за руснаците, докато неговите собствени хора и съмишленици не го свалят от власт.

Имаше обаче наскоро едно страховито изказване на Путин, което звучеше горе-долу така: Какво значение има съдбата на света, ако я няма Русия??? (може би Империята, Великата?)




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. анонимен - Ето един разумен човек сред мало...
06.03.2022 13:14
Ето един разумен човек сред малоумните путиноиди.
цитирай
2. blagovesteliseev - Как се плаща
06.03.2022 14:33
На бройка ли ти плащат, защото и аз искам да пиша срещу заплащане?
Как стигна до тези изводи:
И на края, още веднъж, защо Русия нападна Украйна? Какви бяха фундаменталните, стратегическите цели на Путин?

- Разединение, разпад на Запада (Европейския съюз, НАТО). Тотален провал! Пълна, засилваща се солидарност по отношение и на най-тежките санкции и решения срещу Русия!

- Посрещане с цветя и рози. Присъединяване на територии с благодарно население. Тотален провал! Един интересен въпрос! Колко украинци са емигрирали в Русия спасявайки се от геноцида на „нацистите“? Тези, които се спасяват на запад от руските освободители са ясни: до този момент 1 250 000! Стотици хиляди са в Русия.

- Блиц крийг? Вече е десети ден от войната, а Зеленски още не е премахнат! Може би Путин е планирал дългосрочна окупация? И е планирал средства за възстановяването й след гражданската съпротива и партизанската война? Нова инфраструктура, нови градове, болници, училища! Наясно ли е какво го чака? А КОЙ Е КАЗАЛ, ЧЕ ЩЕ Е БЛИЦКРИГ? ТИ СИ КАЗАЛ, ЧЕ ЩЕ И БЛИЦКРИГ, А ТО НЕ БИЛО? КАЗВАТ, ЧЕ ВЛИЗАТ ТАМ ЗАДЪЛГО, ЗАЩО ИМ Е ДА БЪРЗАТ, СЛЕД КАТО ЩЕ ОСТАНАТ ЗАВИНАГИ?

- Нов Световен Ред? Да, светът ще бъде друг, но не такъв, какъвто го искаше Путин и неговите поддръжници. Тотален провал! ДА, ИДВА НОВ РЕД, НАДЯВАМ СЕ, ЧЕ НЯМА ДА СЕ ПРЕБОЯДИСАШ. НАДЯВАМ СЕ, ЧЕ ПИШЕШ С ИМЕТО СИ.

- Признание за водеща сила в света. Тотален провал! За първи път в историята светът е толкова единен в изолацията на една държава! Дори в България путинофилите започнаха да намаляват! УВЕЛИЧИХА СЕ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kandssystems
Категория: Политика
Прочетен: 28513
Постинги: 12
Коментари: 15
Гласове: 26
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930