Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2022 20:03 - Газова криза? защо е тази истерия?
Автор: kandssystems Категория: Политика   
Прочетен: 2076 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Газовата криза и истерията в обществото.

Последните дни в публичното пространство има направо истерия на тема ПРИРОДЕН ГАЗ – криза, България остана без газ, как ще оцелеем!!! Безкрайни спорове и дебати между политици и други манипулатори на тема диверсификация, цени и от къде ще купуваме газ, след като братски руски народ ни врътна кранчето, защото не го обичаме достатъчно.

Дали цялата тази истерия не е инспирирана от руските проксита в България и от проводниците на техните интереси – политически и платени?

Каква е истината? Много просто – България почти няма нужда от газ – нито руски, нито друг! Защо тогава се предъвква темата за диверсификация и доставка?

Ето и кратка статистика (Анализът е от седмичния бюлетин на Института по пазарна икономика):

1.     Битово потребление - под 10% от домакинствата ползват газ – пренебрежимо малък процент, но и те имат алтернатива (особено при нарасналите цени на руския газ).

2.     Добив на електроенергия – газът има много малък дял в енергийния микс на страната. Основните източници на ток не са на газ, а няколкото малки електроцентрали на газ не са съществени за общия микс. Отпадането им няма да се забележи от масовия потребител. И без това имаме излишък в производството на електроенергия – изнасяме ток. Дори да има някога недостиг, вносът на електроенергия не е никакъв проблем. Това е борсова стока и в рамките на единен пазар не може вносния ток да е по-скъп от местното производство.

3.     Индустрия. Предприятия от химическата промишленост са основните потребители на газ. Това са около 15 компании, които всъщност формират голяма част от потреблението на газ от индустрията у нас.

Най-големият индустриален потребител на газ е "Неохим" в Димитровград.  Другият химически завод - "Агрополихим" в Девня, изгради терминал за амоняк и замени природния газ.

Следващи по потребление са стъкларските заводи. Това са най-вече "Тракия Глас" в Търговище, "БиЕй Глас" и "Рубин Трейдинг" в Плевен. След това са представителите на тежката индустрия. Това са най-вече "Стомана Индъстри", "КЦМ 2000", "София Мед" и "Алкомет". След това идват "Биовет" и "АДМ Разград". Останаха компании като "Калцит", "Златна Панега Цимент", "Свилоцел" (разбирай "Свилоза") и "Рока България".

Това е! Други няма! Грубо казано това са компаниите, които потребяват по-сериозни количества природен газ в страната. 14 броя, от които първите 6 са застрашени от фалит при спиране на газта, а останалите могат да се спасят чрез преструктуриране!

Разговорите за икономическите ефекти от евентуални проблеми с доставките или цената на газа, както и възможните мерки и алтернативи са по същество разговори за бъдещето само на тези компании! Обсъждането дори не трябва да е секторно, а компания по компания и завод по завод.

Какво излиза, че тази истерия за природния газ, касае бизнеса само на няколко десетки човека (мажоритарни собственици, бордове, мениджъри), които ще претърпят щети, на фона на близо 6 млн. българи, които това не ги засяга. Ако искат да не фалират могат да си изнесат бизнеса в Русия или Африка и продукцията си пак да внасят в България (масова практика по света). Освободените работници и служители в повечето случаи са с висока или средна степен на квалификация и при този глад за подобна работна ръка няма да имат проблем. Естествено след кратка преквалификация.

Мен лично проблемите на една шепа хора не ме интересуват!

Все пак остава един проблем, който интересува не малко потребители – Топлофикация София. Да, тя може да работи и на мазут но все пак? За това в началото казах, че „България почти няма нужда от газ“. Почти заради Топлофикация София (през зимата!) и още някои дребни потребители. В края на краищата такива  минимални количества газ не е проблем да се внасят от някъде.

Колкото до петрола, минимални количества разбира се са необходими, но голямото потребление от автомобилите ще изчезне. Аз лично предпочитам електромобил! Електроенергия има колкото искате. Колкото и да ни манипулират, рано или късно всички ще се ориентираме към ВЕИ. По-добре рано от колкото късно. Може би с малко лишения и щети, но това е бъдещето! Да, една шепа хора ще страдат (енергийните олигарси), но аз не съм от тях.

И на края, все пак, защо е тази истерия, след като газовата криза интересува само шепа хора в България? Аз се досещам, а вие? Справка в "Quo vadis populus или новия дневен ред на света"





Гласувай:
3


Вълнообразно


1. krumbelosvet - Ох,
08.05.2022 20:35
Олекна ми. Само един човек в Бг знае, че газ ни не требе! Почти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kandssystems
Категория: Политика
Прочетен: 28402
Постинги: 12
Коментари: 15
Гласове: 26
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930